Ontmoetingstuin Heiveld – Landgraaf

Ontmoetingstuin Heiveld – Landgraaf

"Ontdekken, leren, voelen, proberen, struinen, vallen en opstaan… kortom Avontuurlijk spelen in ontmoetingstuin Heiveld!”

Ontwerp

Gemeente landgraaf heeft Donkergroen benaderd om mee te denken over de invulling van de speel- en ontmoetingsplekken en het groen in ontmoetingstuin Heiveld. Voor de invulling hiervan hebben we de buurt en de bezoekers van de bestaande speeltuin gevraagd hierin mee te denken. Tijdens een inloopmiddag zijn veel ideeën geopperd en met deze ideeën is een ontwerp gemaakt.

Speelplek voor de allerkleinste dichtbij het oude gerenoveerde gebouw, mogelijk in de toekomst uitgebreid met een horecavoorziening. De speelplek van 0-6 jaar is voorzien van een grote zandspeelplek met daar midden in een speelhuisje, met diverse plateaus en een glijbaan. Rondom de zandspeelplek liggen nog verschillende speelaanleidingen waarop de kinderen hun evenwicht kunnen trainen en behendigheidsspelletjes kunnen spelen. De keien die bij de speelplek liggen kunnen gebruikt worden als speelelement, maar ook dienst doen als zitelement voor bijvoorbeeld de ouders.

Tussen de speelplek en de weg is een strook met lage heesterbeplanting voorzien, deze vormt een buffer. Daarnaast geeft deze heesterbeplanting ook aanleiding om beestjes te zoeken en te struinen over de paden. De heesterbeplanting loopt door aan de andere zijde van het brede pad. Door deze heesterbeplanting is een blote voetenpad voorzien, dit pad is voorzien van verschillende soorten verharding. Daarnaast kan dit pad ook gebruikt worden door mindervaliden en mensen in een rolstoel, het prikkelen van de zintuigen, ruiken en zien van de beplanting en het voelen van de verschillende verhardingen.

In deze heesterbeplanting zijn enkele open plekken gecreëerd waar speelelementen zijn geplaatst voor de oudere kinderen (6-12 jaar). Te beginnen met de vogelnestschommel, dichtbij het gebouw. De ondergrond van de schommel bestaat uit verstevigt gras, waardoor ook deze te gebruiken is voor minder validen. Daarnaast bevind zich in één van de open ruimtes een klautercombinatie. De klautercombinatie bestaat uit diverse netten welke aanleiding geven tot klimmen en klauteren. Wie kan het snelste de top bereiken? Naast al het klimmen, klauteren, balanceren en elkaar uitdagen is het toestel ook geschikt om op te hangen, te chillen en uit te kijken over de rest van de speellocatie.

Aan de overzijde van het pad is een groot voetbalveld gecreëerd. Dit voetbalveld wordt omsloten door een grondwal en in deze grondwal is een keientribune gesitueerd en een muur van grote legoblokken. De muur kan gebruikt worden als speelelement, maar wordt ook gebruikt als chill- / ontmoetingsplek. En ze mag ook met graffiti bewerkt worden. Het is een informele hangplek voor de oudere jeugd.

Op het pad zijn nog twee fitnesstoestellen gesitueerd, deze kunnen gebruikt worden door de jongeren. Het trainen van spieren, elkaar uitdagen, wie is het sterkst? Maar deze kunnen ook gebruikt worden voor ouderen die met name in de zorgwoningen wonen en zelfs voor minder validen.

Kortom een ontmoetingstuin voor alle leeftijden!Ontmoetingstuin Heiveld – Landgraaf1
Ontmoetingstuin Heiveld – Landgraaf2
Ontmoetingstuin Heiveld – Landgraaf3
Ontmoetingstuin Heiveld – Landgraaf4
Ontmoetingstuin Heiveld – Landgraaf5
Ontmoetingstuin Heiveld – Landgraaf6

Volg ons