• header-4

  Spelen op school

    Meer met minder... 

 • header-1

  Grenzen verleggen

    Als leren vanzelf gaat... 

 • header-2

  Samen spelen

   Samen op avontuur... 

 • header-3

  Sociale werking

   Lekker kletsen op het schoolplein... 

Vormingsdagen Spelende Ontwerpers

Vormingsdagen Spelende Ontwerpers
Samen de helling af en zien waar we uitkomen! Samen is in dit geval Kind & Samenleving België en de Spelende Ontwerpers van Donkergroen. Als je samen met een slee de heuvel afgaat wil je zo ver mogelijk komen, telkens wat verder en dat is wat wij met onze ontwerpers ook proberen. Steeds een beetje verder komen met onze ideeën, elkaar prikkelen tot meer.
Wat is er mooier om op deze manier de dag te beginnen. Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat Speellandschappen de toekomst hebben.

Het plaatje hiernaast geeft toch het ultieme spelen weer. Voor groot en klein is dit toch iets dat we allemaal willen. Telkens weer en weer. Je krijgt er geen genoeg van. Met heerlijke rode wangen, sneeuw in de haren en wenkbrauwen en rollend in de sneeuw onder aan de heuvel tot stilstand komen om dan weer omhoog te klimmen en weer met een vaart naar beneden te glijden. Dit heb ik ook ervaren met onze ontwerpers.

Een aantal speellocaties hebben we in België bezocht. Op een locatie waren meerdere schoolklassen aan het spelen in een buitenruimte zonder hekwerken. Met een glimlach en verbazing werd geconstateerd dat de kinderen zich hielden aan de afspraak om zich aan een denkbeeldige scheiding te houden. Heel veel kinderen op een kleine ruimte en ze waren echt aan het spelen! De ruimte was ingevuld door onze collega-ontwerpers. Enkele grote hazelnootstruiken, vlinderstruiken, hoogte verschillen en een klimmuur deden veel goed aan de omgeving. Je kon zien dat daar gespeeld werd door de speelerosie die er in het landschap was.

Met z'n allen hebben we een schoolplein bekeken dat door kinderen, ouders en leerkrachten was bedacht en inge-richt. Tja, dat was nog eens wat anders een speelterrein in de winter bekijken. Het ziet er niet uit, allemaal modder-paadjes, bijna geen gras meer en is dit wel veilig? Dat waren opmerkingen die ik kreeg. Bij navraag bleek deze ruimte al sinds 2008 in gebruik te zijn en er is nooit een ernstig ongeval geweest, met uitzondering van een kind dat na een storm in een boom klom met een afgebroken tak. Maar wat hadden die kinderen een plezier op dit schoolplein. Zelfs tijdens vakantiedagen werd dit plein opengesteld zodat ook de buurtkinderen er gebruik van konden maken. Een totaal door muren en gebouwen omsloten ruimte en dan toch nog open voor de buurt? Zou dit ook in Nederland kunnen of zijn ze alleen in België zo gemanierd?

Dit waren de eerste speelprikkels in de praktijk voor onze ontwerpers die meegenomen werden voor de volgende dag. Daar werd ons weer eens duidelijk gemaakt dat kinderen geen agenda gebruiken en dat ook iets reserveren niet bij hun werkt. Heerlijk nog die onbevangenheid van kinderen. En daar mogen onze ontwerpers iets mee doen. Hun is duidelijk geworden dat in elke publieke ruimte, wel of geen speelruimte, er iets van of voor kinderen ingebracht moet worden. Niet denkende aan speeltoestellen maar wel aan speelimpulsen, iets dat een kind prikkelt om te gaan spelen. Dit is de persoonlijke opdracht die zij mee hebben gekregen! Ben benieuwd hoe de komende ontwerpen eruit komen te zien!

Tjibbe Haanstra
Productmanager Spelen Donkergroen

Heeft onze filosofie uw fantasie geprikkeld? Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Kindnatuurlijk spelen? We gaan graag vrijblijvend met u om tafel om ons verhaal toe te spitsen op uw specifieke vragen, eisen en situatie.

Neem contact op