• header-4

  Spelen op school

    Meer met minder... 

 • header-1

  Grenzen verleggen

    Als leren vanzelf gaat... 

 • header-2

  Samen spelen

   Samen op avontuur... 

 • header-3

  Sociale werking

   Lekker kletsen op het schoolplein... 

Pretland

Daar zit je dan als tante, maar ook als onderwijzer en orthopedagoog in een binnenspeeltuin, compleet met ballenbak, trampoline, klimparadijs, kortom de hele mikmak. Eerst gezellig op de trampoline, daar wordt al een kind bedolven onder springende kinderen.. dan gaat m'n neefje in de pannakooi. Ik zit ernaast en houd m'n mond.
Ik zie meteen dat er twee van die haantjes de teams wel even verdelen, "ik op keep, jij dit, jij daar, wij gaan toch winnen!" Tot mijn grote plezier zie ik dat m'n neefje bij een geweldig jong met blonde krullen in het team zit die stukken beter voetbalt dan de gebroeders haan en vriend. Maar zoals het altijd gaat met haantjes, krijgen ze ook vaak wat ze willen; ze maken een aantal doelpunten. Maar ook andersom. "Jij kan niet keepen, sta op je moet niet liggen in je doel, jij kan toch niks! Hands!! Hands!! " Zo de gebroeders en vriend zijn lekker op dreef. Ik geef m'n neefje even een dikke knipoog. Ik zie dat hij wat gefrustreerd raakt, dus als vriend weer eens de bal uitneemt en die even snoeihard de andere kant op knalt, gooit mijn neefje zijn voetbal kwaliteiten in de strijd en blokt die keiharde bal net zo hard, zodat die snoeihard terug knalt, richting doel van broeders en vriend.. Ik gniffel even als die tegen één van de broeders knalt. Dan krijgen de voetballers bezoek, twee jongere jongetjes klimmen de pannakooi binnen. Nadat broeder één 'hands' heeft afgekondigd en klaar staat om te schieten, huppelt zo'n ukkie naar mij om te klagen: "ze sjotten veel te hard.. Gij moet zeggen dat ze zacht moeten sjotten! En ik mag niet mee doen!" Lekker op z'n Belgisch. Ik glimlach, vergeet al m'n pedagogische kwaliteiten en zeg: "je mag best mee doen hoor, schiet maar!" Dus terwijl de gebroeders klaarstaan om de penalty te nemen, ligt de bal klaar, ukkie rent er naar toe en schiet de bal richting doel.. Maar mist. De gebroeders en vriend zijn helemaal van de mik: "wat doe je?" Krijst broeder twee, de ander grijpt de bal en legt die weer klaar: "telt niet!" Ukkie huppelt weer naar mij, terwijl broeder één en twee overleggen wie de bal neemt en welke fantastische schijnbeweging ze zullen maken, glimlach ik weer tegen ukkie, "toe maar", zeg ik. En daar gaat ukkie voor de tweede keer en schiet de bal weer mis. Ondertussen knipoog ik weer naar m'n neefje.. Sorry gebroeders en vriend, maar soms moet je tactisch spelen..

Bron: Tekst Mienke

Heeft onze filosofie uw fantasie geprikkeld? Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Kindnatuurlijk spelen? We gaan graag vrijblijvend met u om tafel om ons verhaal toe te spitsen op uw specifieke vragen, eisen en situatie.

Neem contact op