• header-4

  Spelen op school

    Meer met minder... 

 • header-1

  Grenzen verleggen

    Als leren vanzelf gaat... 

 • header-2

  Samen spelen

   Samen op avontuur... 

 • header-3

  Sociale werking

   Lekker kletsen op het schoolplein... 

Interne Spelen training

Waarom mogen de kinderen wel vallen van een hoogte van 150 cm op gras en niet op grond? Dat gras is na verloop van tijd toch verdwenen en blijf er grond over en dan? Hoe zit het dan met de valdemping? En die vervelende speelheuvels zijn altijd zwart! Zo ontzettend veel klachten, want de kinderen worden vies, wat moeten wij daaraan doen? Als de valhoogte van een toestel meer is dan 60 cm mogen er geen obstakels in de 150 cm valruimte voorkomen. En die boom dan of lantaarnpaal? Wat is dan bij redelijkerwijs te verwachten gebruik geen gevaar opleveren voor de veiligheid of de gezondheid van de mens?
Afgelopen tijd heb ik interne trainingen over Spelen verzorgd aan een groep hoveniers en projectleiders. De mannen, want het zijn allemaal mannen, begrijpen de wet en regelgeving met de bijbehorende normen zolang het allemaal maar zwart-wit is. Maar wat voor de een zogenaamd veilig is en lijkt, is dat voor de ander helemaal niet zo. Als ik de vraag stel hoe ze zelf gespeeld hebben, dan komen de verhalen los. Buiten in de Natuur roept de één. De ander heeft het over slootje springen en in de bomen klimmen. Met de vraag wat hun ouders daar van vonden, want ze werden vies en liepen schrammen en builen op of soms een gebroken arm, komt het antwoord dat het bij het spel hoorde. Ik laat ze even doorpraten want het is goed om de middagdip weg te werken. Dan vraag ik hoe ze het met hun eigen kinderen omgaan. Tja dan wordt het wat stiller. Een enkeling zegt dat het in deze tijd niet meer kan wat zij vroeger wel deden. Daar is in de stad geen plaats meer voor stellen ze. Dat ziet er niet uit zegt de ander en is helemaal niet veilig. Modder en water, troep voor huttenbouwen, afgebroken takken in beplanting, olifantenpaadjes en hoe ga je dan om met de wet en regelgeving die je ons nu net geleerd hebt? Voor mij zit daar nu juist de uitdaging om hun dat bij te brengen. De speeltoestellen van de leveranciers voldoen echt wel aan de geldende normen als ze goed geplaatst zijn, daar zit niet de uitdaging van ons werk. Het gaat mij juist om de grenzen te verleggen in risico's en uitdagingen voor de kinderen waarvan wij als bedrijf/volwassene de gevaren kennen en deze binnen de wet en regelgeving elimineren.

Bron: Tekst Tjibbe Haanstra

Heeft onze filosofie uw fantasie geprikkeld? Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Kindnatuurlijk spelen? We gaan graag vrijblijvend met u om tafel om ons verhaal toe te spitsen op uw specifieke vragen, eisen en situatie.

Neem contact op