• header-4

  Spelen op school

    Meer met minder... 

 • header-1

  Grenzen verleggen

    Als leren vanzelf gaat... 

 • header-2

  Samen spelen

   Samen op avontuur... 

 • header-3

  Sociale werking

   Lekker kletsen op het schoolplein... 

Groei in vraag naar natuurlijke schoolpleinen

Groei in vraag naar natuurlijke schoolpleinen
Al meer dan vijftien jaar timmert Donkergroen aan de weg als het gaat om het ontwikkelen van natuurlijke speelplekken. Eerst was het pionieren, maar de laatste paar jaar is er steeds meer vraag naar dit soort plekken, ook op scholen.
Hester Walda werkt als adviseur bij Donkergroen en is in die rol veel betrokken bij de ontwikkeling van natuurlijke speelplekken. Ze hanteert daarbij een aantal uitgangspunten. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zo veel mogelijk betrokken worden bij het maken van het ontwerp voor een speelplek. Er wordt rekening gehouden met verschillende typen kinderen en het ontwerp moet aansluiten op de aanwezige kwaliteiten van de locatie.

"De kinderen zijn de uiteindelijke gebruikers, zij gaan spelen op een nieuw plein of speelplek", benadrukt Walda het belang van participatie. "We vragen de kinderen altijd wat ze willen doen buiten. Ze komen dan met speelelementen, bijvoorbeeld verstoppertje of voetballen. We vragen bewust niet naar welke toestellen ze graag zouden willen zien."

Geen mitsen en maren
Vooral de creativiteit van de kinderen spreekt Walda aan in haar werk. "Ze denken niet in mitsen en maren. Aan ons vervolgens de taak om de ideeën uit te werken en te vertalen naar de werkelijkheid. We werken in ons ontwerp veel met routing, beplanting en hoogteverschillen. We gebruiken niet heel vaak bestaande speeltoestellen, alleen als aanvulling."

De laatste paar jaar groeit vooral de vraag naar natuurlijke schoolpleinen. "Vanuit de overheid worden deze projecten natuurlijk gestimuleerd. Uit ervaring weten we dat kinderen vooral een combinatie van grijze en groene delen op het schoolplein waarderen. We proberen vaak elementen te hergebruiken, door bijvoorbeeld van tegels een amfitheater te bouwen."

Een natuurlijk schoolplein wordt niet altijd door iedereen juichend ontvangen. "Er bestaan veel vooroordelen over natuurlijk spelen.", weet Walda. "Het zou gevaarlijk zijn. Dat is niet waar. Wij vinden het juist gevaarlijk als een kind pas op zijn achttiende in aanraking komt met de natuur. Wij creëren aanvaardbare risico's en onze speelplekken worden zoveel voor als na realisatie gekeurd volgens de regels van het WAS. En bovendien, als ouders vooraf twijfels hebben, dan vragen we ze altijd hoe ze zelf vroeger gespeeld hebben. In 80 procent van de gevallen worden die twijfels dan weggenomen."

Bron: Buiten spelen, onafhankelijk platform voor spelen, sporten en bewegen in de buitenruimte.


Heeft onze filosofie uw fantasie geprikkeld? Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Kindnatuurlijk spelen? We gaan graag vrijblijvend met u om tafel om ons verhaal toe te spitsen op uw specifieke vragen, eisen en situatie.

Neem contact op