• header-4

  Spelen op school

    Meer met minder... 

 • header-1

  Grenzen verleggen

    Als leren vanzelf gaat... 

 • header-2

  Samen spelen

   Samen op avontuur... 

 • header-3

  Sociale werking

   Lekker kletsen op het schoolplein... 

diy, zaadbommen maken

diy, zaadbommen maken
Ze zijn hét wapen van guerilla gardeners: zaadbommen. Gooi ze op braakliggende stukken grond en zo maak je niet alleen je schoolplein groener, maar help je ook de bijen.
Zaadbommen maken is eigenlijk heel simpel. Je hebt het volgende nodig: zaaigrond, klei, water, zaadmengsels (bijvoorbeeld voor een bloemenweide, kruiden of bijenbloemen) en eventueel wat compost. Als ze klaar zijn kun je ze op een kaal stukje grond gooien. Een paar maanden later groeien er dan hopelijk allemaal bloemen.Veel heb je er niet voor nodig:
1. Een kleine zak potgrond of zaaigrond
2. Een halve kilo klei in poedervorm
3. Drie tot vijf pakjes zaad

Zaadbommen maken doe je zo:
Meng 5 handen kleimineralen, 1 hand biologische tuinaarde en 10 gram zaadmengsel in een emmer. Meng het goed door elkaar en voeg heel langzaam water toe tot het plakkerig gaat worden en je er mooie balletjes van kunt rollen. Maak de balen niet veel groter dan 3 cm doorsnede anders komen ze niet goed uit. Laat ze een paar dagen drogen en ga op pad om je schoolplein te vergroenen! Wil je ze bewaren (of als cadeautje weg geven) droog ze dan langer (niet in de zon leggen, dan drogen ze te snel uit). Voor het gebruik dan wel weer even wat nat maken.

Gebruiksaanwijzing:
Gooi de zaadbommen niet op plekken waar het gras regelmatig gemaaid wordt en de grond wordt geschoffeld. Ga samen op zoek naar kale, onbenutte stukjes en drop de zaadbommen. Even geduld, na enkele weken ontstaat er een bloeiend eilandje.

Tip:
Gebruik de zaadbom het liefst bij vochtig en warm weer.

Bron: Tekst Hester


Heeft onze filosofie uw fantasie geprikkeld? Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Kindnatuurlijk spelen? We gaan graag vrijblijvend met u om tafel om ons verhaal toe te spitsen op uw specifieke vragen, eisen en situatie.

Neem contact op