• header-4

  Spelen op school

    Meer met minder... 

 • header-1

  Grenzen verleggen

    Als leren vanzelf gaat... 

 • header-2

  Samen spelen

   Samen op avontuur... 

 • header-3

  Sociale werking

   Lekker kletsen op het schoolplein... 

Advies gevraagd

Hierbij foto's van een stuk schoolplein, anderhalf jaar na aanleg. Er is zoals je ziet weinig meer van over, ons is gevraagd om dit op te knappen / aan te passen, low budget. Heb er net met Speeltopveilig naar gekeken, maar het lijkt of e.e.a. niet gecertificeerd is, bijv. het huisje op de heuvel. Deze ziet er opklimbaar uit en van dunne stammetjes (zelf?) gemaakt. Wat is nu de handigste weg? Neem aan dat wij alles wél gecertificeerd moeten/willen opleveren. Hoor graag van je.
Zo kwam de vraag begeleid met een aantal foto's bij mij, als Productmanager Spelen, binnen. Het eerste wat mij, bij het bekijken van de foto's, opviel was dat het hele terrein kaal gespeeld was. Geen grassprietje meer te bekennen, alleen maar zwart bespeelde aarde met verspreid over het terrein boomstammen, speelheuvel, waterspel, rioolbuizen, iets wat een zandbak moet zijn geweest, stammentrap en een natuurlijk ogend speelhuisje. Hier en daar nog wat boomschors op de grond onder prachtige oude bomen. Een succesvolle speelplek dus, met heel veel speelerosie! Hier spelen kinderen graag. Voor ouders zal het terrein er niet uitzien. In gedachten hoor ik ouders al zeggen; "Hier laat je je kind toch niet spelen!" of "Moet je zien wat een bende, de kinderen komen hier onder de zwarte vegen en bij regen onder de modder vandaan en het is ook nog onveilig!" "Schande!".

Inderdaad ziet het hekwerk er niet fraai uit. Palen en gaas zijn op verschillende plekken stuk. De zandbak bevat geen zand meer en het gebruikte antieworteldoek ligt er rafelig bij. De wilgentenenhut is dood en de rioolbuizen zijn kaal gespeeld. In het verlengde van deze speelplek is een verhard speelterrein met speeltoestellen die in kunstgras staan, een schril contrast.

Tja en wat nu? Eerst maar gebeld met onze ontwerpster en gevraagd wat het plan van wensen en eisen is. Samen alles doorgenomen en beide komen we tot de conclusie dat het allemaal niet zo dramatisch is. Wat veiligheid betreft is er niet zoveel mis. Ergens opvallen waardoor letsel kan ontstaan is erger dan ergens tegenaan vallen waardoor een kind schram of een buil oploopt. Door enkele boomstammen in te korten is dat gevaar gemakkelijk weg te halen. Het huisje kunnen we handhaven door te zorgen dat het redelijkerwijs niet opklimbaar zal zijn en dus als een afdakje kan functioneren. Zandbak moeten we voorzien van een halfoptegellaag op de bodem, zodat er niet te diep ingegraven kan worden. Dan nog het gehele terrein opnieuw profileren en nieuw boomschors aanbrengen. Ook hebben we de speelheuvels besproken, wat altijd weer een knelpunt is omdat zij aan succes ten ondergaan, en de mogelijkheden bekeken van het bekleden van de heuvels met gebondenrubbersnippers of -schors o.i.d.

Zelf zou ik nog graag wat meer spanning in het terrein willen zien. Door enkele grote sterke planten aan te brengen zou het terrein spannender en groener maken, maar ik weet niet of die het spel gaan overleven. Zouden er speelbestendige struiken zijn? Ik denk het wel!

Met een aantal eenvoudige ingrepen en aanvullingen is er best weer wat van te maken, waarbij het speelplezier van het kind gewaarborgd blijft. Zij hebben er immers geen moeite mee dat ze vies zullen worden, maar het zijn vaak de volwassenen.


Bron: Tekst Tjibbe

Heeft onze filosofie uw fantasie geprikkeld? Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Kindnatuurlijk spelen? We gaan graag vrijblijvend met u om tafel om ons verhaal toe te spitsen op uw specifieke vragen, eisen en situatie.

Neem contact op