• header-4

  Spelen op school

    Meer met minder... 

 • header-1

  Grenzen verleggen

    Als leren vanzelf gaat... 

 • header-2

  Samen spelen

   Samen op avontuur... 

 • header-3

  Sociale werking

   Lekker kletsen op het schoolplein... 

Advies gevraagd

Advies gevraagd
Hierbij foto's van een stuk schoolplein, anderhalf jaar na aanleg. Er is zoals je ziet weinig meer van over, ons is gevraagd om dit op te knappen / aan te passen, low budget. Heb er net met Speeltopveilig naar gekeken, maar het lijkt of e.e.a. niet gecertificeerd is, bijv. het huisje op de heuvel. Deze ziet er opklimbaar uit en van dunne stammetjes (zelf?) gemaakt. Wat is nu de handigste weg? Neem aan dat wij alles wél gecertificeerd moeten/willen opleveren. Hoor graag van je.

Experimentele boten

Experimentele boten
Het was een mooie, volle wind – dag. Een mooie dag om de ‘experimentele boten’ uit te proberen. Die boten, die stonden al een hele tijd in de klas; achterop de kast, onder de computertafels en in de vensterbank. Plekken waar boten niet horen. En al helemaal niet boten die gemaakt zijn van piepschuim, lege pakken melk, frisdrankflesjes, lege doppen, hout, kurken en nog meer eigen verzameld kosteloos materiaal. Voordat deze boten achterop de kast, onder de computertafels en in de vensterbank belandden, is er al een heel proces aan vooraf gegaan.

Geluksmomentjes

Geluksmomentjes
Waarschijnlijk kent iedereen dat gevoel wel, dat je naar iets of iemand kijkt, en opeens voel je een glimlach over je gezicht kruipen en krijg je een gelukkig gevoel in je borstkas. Ik noem dit gevoel maar even geluksmomentjes. Mijn ouders zeggen vaak dat ik zulke momenten moet opschrijven, het is zonde als ik ze vergeet. Dus, bij deze een aantal van mijn geluksmomentjes:

Groen Speelplein 2.0

Groen Speelplein 2.0
Themamiddag over het gebruik van een groen schoolplein. Woensdagmiddag 18 mei, Amersfoort Zo’n lekker ‘speelbaar’ groen plein wil iedere school wel! Er zijn er al een boel gerealiseerd en de kinderen spelen er iedere dag de sterren van de hemel. Een feest om naar te kijken! Het mooist is ‘t, als je met zo’n schoolplein een rijke leeromgeving maakt, waar de kinderen een uur per dag extra leren, zonder dat ze het zelf beseffen! 15% pure winst. Een sprong voorwaarts waar de minister alleen maar van kan dromen! Hoe maak je zo’n superrijk plein, waar het curriculum in de klas, verbonden is met de inrichting van de buitenomgeving? Daarover gaat deze inspirerende themadag voor het onderwijs.

Het Speelforum

Het Speelforum
Het Speelforum is de ontmoetingsplek voor iedereen met hart voor het spelende kind. Een initiatief van Platform Ruimte voor de Jeugd, de Nederlandse afdeling van de International Play Association. Op 23 juni is op de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht het eerste Speelforum met als onderwerp Risico en resilience in het spel van kinderen. Met twee interessante bijdragen van sprekers, een toelichting op het doel van het Speelforum en een stevig debat met deskundigen en deelnemers in de zaal. Bedoeld voor opvoeders, professionals, studenten, onderzoekers, ouders en beleidsmakers. Zie de bijlage voor het programma, de link hierin verwijst naar verdere informatie en de aanmeldingsprocedure.

Interne Spelen training

Interne Spelen training
Waarom mogen de kinderen wel vallen van een hoogte van 150 cm op gras en niet op grond? Dat gras is na verloop van tijd toch verdwenen en blijf er grond over en dan? Hoe zit het dan met de valdemping? En die vervelende speelheuvels zijn altijd zwart! Zo ontzettend veel klachten, want de kinderen worden vies, wat moeten wij daaraan doen? Als de valhoogte van een toestel meer is dan 60 cm mogen er geen obstakels in de 150 cm valruimte voorkomen. En die boom dan of lantaarnpaal? Wat is dan bij redelijkerwijs te verwachten gebruik geen gevaar opleveren voor de veiligheid of de gezondheid van de mens?

Mienke over spelen van en met kinderen

Mienke over spelen van en met kinderen
De komende tijd ga ik blogs schrijven op deze site over spelen; voornamelijk het spelen van en met kinderen. Deze blogs ontstaan natuurlijk niet zomaar. Aan de basis van mijn interesse voor kinderen en hierbij natuurlijk spelen, staat mijn eigen jeugd. De komende tijd ga ik blogs schrijven op deze site over spelen; voornamelijk het spelen van en met kinderen. Deze blogs ontstaan natuurlijk niet zomaar. Aan de basis van mijn interesse voor kinderen en hierbij natuurlijk spelen, staat mijn eigen jeugd.

Pretland

Pretland
Daar zit je dan als tante, maar ook als onderwijzer en orthopedagoog in een binnenspeeltuin, compleet met ballenbak, trampoline, klimparadijs, kortom de hele mikmak. Eerst gezellig op de trampoline, daar wordt al een kind bedolven onder springende kinderen.. dan gaat m'n neefje in de pannakooi. Ik zit ernaast en houd m'n mond.

Wat vind jij het spannendste plekje? De brandnetels!

Wat vind jij het spannendste plekje? De brandnetels!
Een 'vergissing' in mijn agenda bracht mij bij de Bijeenkomst Speelnatuur Utrecht. Blijkbaar was ik niet de enige, want voor een aantal andere bezoekers lag er ook geen badge klaar. Dacht ik aan te komen bij het Speelforum debatten over de kracht van spelen, dat pas in juni is, was ik bij een bijeenkomst van Netwerk Speelnatuur Utrecht e.o. Een prachtige natuurlijke speeltuin waarvan ze er blijkbaar meer hebben in Utrecht. Ik heb genoten om te zien hoe kinderen zich in deze natuurlijke omgeving vermaakten.

Heeft onze filosofie uw fantasie geprikkeld? Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Kindnatuurlijk spelen? We gaan graag vrijblijvend met u om tafel om ons verhaal toe te spitsen op uw specifieke vragen, eisen en situatie.

Neem contact op