• header-4

  Spelen op school

    Meer met minder... 

 • header-1

  Grenzen verleggen

    Als leren vanzelf gaat... 

 • header-2

  Samen spelen

   Samen op avontuur... 

 • header-3

  Sociale werking

   Lekker kletsen op het schoolplein... 

Vormingsdagen Spelende Ontwerpers

Vormingsdagen Spelende Ontwerpers
Samen de helling af en zien waar we uitkomen! Samen is in dit geval Kind & Samenleving België en de Spelende Ontwerpers van Donkergroen. Als je samen met een slee de heuvel afgaat wil je zo ver mogelijk komen, telkens wat verder en dat is wat wij met onze ontwerpers ook proberen. Steeds een beetje verder komen met onze ideeën, elkaar prikkelen tot meer.

Advies gevraagd

Advies gevraagd
Hierbij foto's van een stuk schoolplein, anderhalf jaar na aanleg. Er is zoals je ziet weinig meer van over, ons is gevraagd om dit op te knappen / aan te passen, low budget. Heb er net met Speeltopveilig naar gekeken, maar het lijkt of e.e.a. niet gecertificeerd is, bijv. het huisje op de heuvel. Deze ziet er opklimbaar uit en van dunne stammetjes (zelf?) gemaakt. Wat is nu de handigste weg? Neem aan dat wij alles wél gecertificeerd moeten/willen opleveren. Hoor graag van je.

Als een koning

Als een koning
Mijn herinneringen aan sportdagen van de tijd dat ik zelf op de basisschool zat, zijn vooral de enorme wilskracht die ik had wat beloond werd meestal winnen en met knallende hoofdpijn, misselijkheid en migraine. Natuurlijk weet ik heel goed waar dat van kwam. Ik was klein en snel, ik zat niet zoals de meeste van mijn groepsgenootjes op schaatsen of voetbal maar wilde vooral niet onder doen voor de anderen. Ook heb ik er een hekel aan om iets NIET te kunnen dus dan ga ik door totdat ik het wel kan.

Debatten over de kracht van Spelen

Debatten over de kracht van Spelen
De strijd over de speelkansen van kinderen is al enige tijd geleden losgebarsten. Iedereen is het er over eens; het is ontzettend belangrijk dat kinderen spelen! Tijdens de Speelforumbijeenkomst werd weer eens duidelijk dat het nog niet zo makkelijk is kinderen de noodzakelijke speelkansen te geven. Volgens mij staan boven aan de lijst van dilemma's ouders. Angst dat ons kind iets zal overkomen, dat ze vies zullen worden, of dat er iets gebeurt waar je altijd schuldgevoelens aan over zult houden.

diy, zaadbommen maken

diy, zaadbommen maken
Ze zijn hét wapen van guerilla gardeners: zaadbommen. Gooi ze op braakliggende stukken grond en zo maak je niet alleen je schoolplein groener, maar help je ook de bijen.

Experimentele boten

Experimentele boten
Het was een mooie, volle wind – dag. Een mooie dag om de ‘experimentele boten’ uit te proberen. Die boten, die stonden al een hele tijd in de klas; achterop de kast, onder de computertafels en in de vensterbank. Plekken waar boten niet horen. En al helemaal niet boten die gemaakt zijn van piepschuim, lege pakken melk, frisdrankflesjes, lege doppen, hout, kurken en nog meer eigen verzameld kosteloos materiaal. Voordat deze boten achterop de kast, onder de computertafels en in de vensterbank belandden, is er al een heel proces aan vooraf gegaan.

Geluksmomentjes

Geluksmomentjes
Waarschijnlijk kent iedereen dat gevoel wel, dat je naar iets of iemand kijkt, en opeens voel je een glimlach over je gezicht kruipen en krijg je een gelukkig gevoel in je borstkas. Ik noem dit gevoel maar even geluksmomentjes. Mijn ouders zeggen vaak dat ik zulke momenten moet opschrijven, het is zonde als ik ze vergeet. Dus, bij deze een aantal van mijn geluksmomentjes:

Groei in vraag naar natuurlijke schoolpleinen

Groei in vraag naar natuurlijke schoolpleinen
Al meer dan vijftien jaar timmert Donkergroen aan de weg als het gaat om het ontwikkelen van natuurlijke speelplekken. Eerst was het pionieren, maar de laatste paar jaar is er steeds meer vraag naar dit soort plekken, ook op scholen.

Groen Speelplein 2.0

Groen Speelplein 2.0
Themamiddag over het gebruik van een groen schoolplein. Woensdagmiddag 18 mei, Amersfoort Zo’n lekker ‘speelbaar’ groen plein wil iedere school wel! Er zijn er al een boel gerealiseerd en de kinderen spelen er iedere dag de sterren van de hemel. Een feest om naar te kijken! Het mooist is ‘t, als je met zo’n schoolplein een rijke leeromgeving maakt, waar de kinderen een uur per dag extra leren, zonder dat ze het zelf beseffen! 15% pure winst. Een sprong voorwaarts waar de minister alleen maar van kan dromen! Hoe maak je zo’n superrijk plein, waar het curriculum in de klas, verbonden is met de inrichting van de buitenomgeving? Daarover gaat deze inspirerende themadag voor het onderwijs.

Het Speelforum

Het Speelforum
Het Speelforum is de ontmoetingsplek voor iedereen met hart voor het spelende kind. Een initiatief van Platform Ruimte voor de Jeugd, de Nederlandse afdeling van de International Play Association. Op 23 juni is op de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht het eerste Speelforum met als onderwerp Risico en resilience in het spel van kinderen. Met twee interessante bijdragen van sprekers, een toelichting op het doel van het Speelforum en een stevig debat met deskundigen en deelnemers in de zaal. Bedoeld voor opvoeders, professionals, studenten, onderzoekers, ouders en beleidsmakers. Zie de bijlage voor het programma, de link hierin verwijst naar verdere informatie en de aanmeldingsprocedure.

Interne Spelen training

Interne Spelen training
Waarom mogen de kinderen wel vallen van een hoogte van 150 cm op gras en niet op grond? Dat gras is na verloop van tijd toch verdwenen en blijf er grond over en dan? Hoe zit het dan met de valdemping? En die vervelende speelheuvels zijn altijd zwart! Zo ontzettend veel klachten, want de kinderen worden vies, wat moeten wij daaraan doen? Als de valhoogte van een toestel meer is dan 60 cm mogen er geen obstakels in de 150 cm valruimte voorkomen. En die boom dan of lantaarnpaal? Wat is dan bij redelijkerwijs te verwachten gebruik geen gevaar opleveren voor de veiligheid of de gezondheid van de mens?

Mienke over spelen van en met kinderen

Mienke over spelen van en met kinderen
De komende tijd ga ik blogs schrijven op deze site over spelen; voornamelijk het spelen van en met kinderen. Deze blogs ontstaan natuurlijk niet zomaar. Aan de basis van mijn interesse voor kinderen en hierbij natuurlijk spelen, staat mijn eigen jeugd. De komende tijd ga ik blogs schrijven op deze site over spelen; voornamelijk het spelen van en met kinderen. Deze blogs ontstaan natuurlijk niet zomaar. Aan de basis van mijn interesse voor kinderen en hierbij natuurlijk spelen, staat mijn eigen jeugd.

Pretland

Pretland
Daar zit je dan als tante, maar ook als onderwijzer en orthopedagoog in een binnenspeeltuin, compleet met ballenbak, trampoline, klimparadijs, kortom de hele mikmak. Eerst gezellig op de trampoline, daar wordt al een kind bedolven onder springende kinderen.. dan gaat m'n neefje in de pannakooi. Ik zit ernaast en houd m'n mond.

Spinnen

Spinnen
Bij iedereen roept het woord ‘spinnen’ wel een gevoel op. Bij de één lopen de rillingen meteen over de rug, bij de ander stroomt er adrenaline door de aderen, dit kan zijn door de angst of juist doordat je spinnen zulke fantastische beesten vindt.

Heeft onze filosofie uw fantasie geprikkeld? Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Kindnatuurlijk spelen? We gaan graag vrijblijvend met u om tafel om ons verhaal toe te spitsen op uw specifieke vragen, eisen en situatie.

Neem contact op